Monday 19 September 2016

Λειτουργία σε HF

Κατά την άποψη μου η λειτουργία σε HF είναι για hobby, σε αντίθεση με με τα VHF που έχουν πρακτική χρήση και μπορούν να βοηθήσουν στην καθημερινότητα. Στα HF μπορεί κάποιος να ασχοληθεί με

DX Hunting :δηλαδή με επαφές με οσες περισσότερες περιοχές ανά το κόσμο ανάλογα με το πιστοποιητικό που θέλει να αποκτήσει -  επαφές με όλες τις ραδιοχώρες του κόσμου -επαφές με φάρους -επαφές με βουνοκορφές - επαφές με εθνικά πάρκα -επαφές με νησιά κ.ο.κ.

Activations: δηλαδή να λειτουργήσει από τοποθεσίες συνήθως ανενεργές που άλλοι επιθυμούν να κάνουν επαφή μαζί τους . παράδειγμα φάρους, βουνοκορφές, εθνικά πάρκα , νησιά που δεν έχουν ραδιοερασιτέχνες κ.ο.κ



Contesting : διαγωνισμούς ολιγόωρους μέχρι και τριήμερους όπου συνήθως καλείσαι να κάνεις όσες περισσότερες επαφές μπορείς και μπορεί να μετρούν σε χιλιόμετρα απόστασης από σταθμό σε σταθμό ή με σκοπό κάλυψης συγκεκριμένων περιοχών - παράδειγμα όσους περισσότερους πολωνέζικους σταθμούς κ.ο.κ.

Ragchewing- αρκετοί αρκούνται στην υπερατλαντική ψιλοκουβεντούλα. ανταλλαγή απόψεων και τρόπου ζωής , κατασκευή κεραιών , δοκιμές μικροφώνων και εξοπλισμού κ.ο.κ.

QSL card collection: κάθε επαφή κανονικά επιβεβαιώνεται με την ανταλλαγή καρτών QSL . Μερικοί αρέσκονται στην συλλογή τέτοιων καρτών.

Bands: Σε κάθε χώρα και κάθε region επιβάλλεται συγκεκριμένο band plan. πριν εκπεμψετε επιβάλεται να γνωρίζετε το band plan της χώρας σας , του IARU που επιβάλλεται για το region σας.
Παράδειγμα για την μπάντα των 20m δηλαδή τις συχνότητες των 14Mhz.
Η Κυπριακή δημοκρατία επιτρέπει ραδιοερασιτεχνική χρήση από τα 14000KHz μέχρι τα 14350KHz


Mετά , το IARU για το Region 1 δίνει προτεραιότητα λειτουργίας σε συγκεκριμένες διαμορφώσεις σε κάποιες συχνότητες ως ακολούθως - άρα παράδειγμα η συχνότητα 14230KHz είναι συχνότητα εκπομπής SSTV άρα αποφεύγεται να χρησημοποιήται για φωνή κ.ο.κ.
http://iaru-r1.org/index.php/spectrum-and-band-plans/hf

14 MHz Band:
14000 - 14060
200
CW, contest preferred, 14055 kHz - QRS Centre of Activity
14060 - 14070
200
CW, 14060 kHz - QRP Centre of Activity
14070 - 14089
500
Narrow band modes - digimodes
14089 - 14099
500
Narrow band modes - digimodes, automatically controlled data stations (unattended)
14099 - 14101
IBP, exclusively for beacons
14101 - 14112
2700
All modes - digimodes, automatically controlled data stations (unattended)
14112 - 14125
2700
All modes
14125 - 14300
2700
All modes, SSB contest preferred,
14130 kHz - Digital Voice Centre of Activity
14195 kHz ± 5 kHz - Priority for Dxpeditions
14230 kHz - Image Centre of Activity
14285 kHz - SSB QRP Centre of Activity
14300 - 14350
2700
All modes, 14300 kHz - Global Emergency centre of activity


Κύριες ραδιοερασιτεχνικές μπάντες και χαρακτηριστικά τους :

*************************
10m(28MHz) η μπάντα εξαρτάτε πολύ από τις ηλιακές κηλίδες άρα είναι και πολύ απρόβλεπτη . μπορεί τη μια να μην περνά το σήμα καθόλου και την άλλη να ακούς χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά .Διάδοση Sporadic E συνήθως από τον Μάη μέχρι τον Αύγουστο με κάλυψη μεγάλων αποστάσεων κατά το απογιο του ηλιακού κύκλου. Όταν υπάρχει διάδοση στην μπάντα είναι πολύ διασκεδαστική για κινητούς σταθμούς που μπορούν να μιλούν χιλιόμετρα μακριά ω σαν να μιλούν στα VHF (2m) .

 12m (24.9MHz) (Contest free) έχει μερικά από τα χαρακτηριστικά των 10m και μερικά των 15m. βρίσκεις διάδοση κατά τα sporadic E ανοίγματα το καλοκαίρι. δεν διεξάγονται διαγωνισμοί σε αυτή την μπάντα.

15m (21MHz) Πολύ ενδιαφέρον μπάντα για μακρινές επαφές. Από την αυγή του ήλιου μέχρι και λίγο μετά το μεσημέρι μπορείς να περιμένεις σήματα μέχρι και το άλλο μισό της γης ενώ το υπόλοιπο της μέρας από την ήπειρο σου. Είναι σχετικά μεγάλη μπάντα άρα εδώ υπάρχει μπόλικος χώρος για φωνή , CW και ψηφιακά  (CW 21.000-21.070 / PSK 21.070 SSB: 21.150-21.450)

17m(18MHz)(Contest Free) έχει αρκετές ομοιότητες με τα 20m αλλά είναι πιο επιρρεπής στις συνθήκες. την μια στιγμή μπορεί να μιλάς με ένα σταθμό στην Αφρική , ξαφνικά να χαθεί και να ακούς μόνο θόρυβο και σε πέντε λεπτά να ξανά ακούσεις τον ίδιο σταθμό πιο δυνατά από πριν! Σε αυτή την μπάντα όλοι βιάζονται ! ίσως φταίει ότι δε ξέρεις πότε θα χαθεί το QSO . αυτό δε σημαίνει οτι δε θα βρεις και εδω ragchewers όπως και στα 20m.Υπάρχει διάδοση από το πρωί με απόγειο αργότερα το μεσημέρι μέχρι την δύση του ηλίου. 

20m (14ΜHz) Ο βασιλιάς των Bands! Εδώ οι συνθήκες διάδοσης είναι πιο σταθερές. κατα τη διάρκεια της μέρας ακόμα και όταν είναι μειωμένος ο αριθμός ηλιακών κηλίδων η μπάντα των 20m έχει δραστηριότητα. όλοι ξεκινούν από την μπάντα των 20m γιατί εδώ πάντα θα βρεις κάποιον .Επίσης υπάρχει χώρος για CW ,Digitalmode, SSTV ,RTTY, SSB,Nets . μπορείς να δουλέψεις με Low power ή με high power και ανάλογα με τις συνθήκες μπορείς να ακούσεις και DX Σταθμούς. το καλοκαίρι μπορείς να μιλήσεις μέχρι και τις 23:00 το βράδυ ενώ χειμώνα μέχρι τις 19:00 με 20:00 .Είναι η πιο δραστήρια μπάντα και όταν έχει διαγωνισμούς δεν βρίσκεις συχνότητα να μιλήσεις ! 
(CW: 14.000 – 14.070 ,PSK: 14.070 ,JT65: 14.0775,RTTY: 14.080 – 14.099,SSB: 14.125 – 14.350)

30m (10MHz) (contest free)  Πολύ μικρή μπάντα 10.100 – 10.150MHz .Εδω απαγορεύεται η χρήση φωνής . μόνο CW (Morse) και datamodes όπως PSK, RTTY και JT65. μια μπάντα μεταξύ 7MHz  και 14MHz, έχει ιδιότητες των 20μ και 40μ με σχετικά τοπική διάδοση κατά τη διάρκεια της μέρας ενώ την νύχτα μπορεί να ακούσεις και αμερικάνικους σταθμούς.  Αν θα δουλέψεις digital modes ειναι αρκετά καλή μπάντα να ξεκινήσεις είναι περισσότερο νυχτερινή μπάντα αλλά είναι πολύ καλύτερη απο τα 20μ και τα 40μ όσον αφορά την διάδοση. 

40m (7Mhz) την ημέρα είναι εφικτές μόνο τοπικές επικοινωνίες μέχρι 400χλμ .Το βράδυ δεν ακούς τοπικούς σταθμούς γιατί έχει μεγάλο skip και ακούς μακρινούς σταθμούς (CW: 7.000 – 7.040
PSK: 7.042 SSB: 7.050 – 7.200 )  

80m (3.5 - 4.0 MHz)  και αυτή είναι μια μπάντα που λόγω της απορρόφησης του DLayer κατά τη διάρκεια της μέρας είναι για τοπικές επικοινωνίες ενώ τη νύχτα ανακλά τα σήματα από την Ευρώπη και πέρα. υπάρχει πολλής θόρυβος στις χαμηλές μπάντες και επίσης λόγω του μεγάλου μήκους κύματος χρειάζονται και μεγάλες κεραίες. αν έχεις μεγάλη αυλή (πέραν των 40μ ) τότε δεν είναι θέμα .άλλα οι περισσότεροι δεν έχουν αυτή την πολυτέλεια και έτσι δεν υπάρχει τόση δραστηριότητα σε αυτές τις μπάντες. 

160m (1.8 - 2.0 MHz) μικρής εμβέλειας κατά την μέρα , μεγάλης εμβέλειας την νύχτα . Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες οι νυχτερινές επικοινωνίες μπορούν να φτάσουν αρκετές εκατοντάδες χιλιόμετρα και κατά τον χειμώνα χιλιάδες. Έχει πολλή θόρυβο από στατικά το καλοκαίρι σε αντίθεση με τον χειμώνα. όταν όμως δεν υπάρχει στατικός θόρυβος μπορείς να ακούς για ώρες ! μεγάλο μειονέκτημα τα μεγάλα ή περίπλοκα κεραιοσυστήματα που χρειάζεται καθώς το μήκος κύματος είναι 160μ άρα με δίπολο χρειάζεσαι 80μ άνοιγμα . 

Ενδιαφέρον όλα αυτά! πως ξεκινάμε ; 

Πρώτο και πιο επιβεβλημένο βήμα είναι να διαβάσετε την δεοντολογία του ραδιοερασιτέχνη. Η ίδια δεοντολογία ισχύει και στα VHF αλλά τουλάχιστο στα VHF οποιοδήποτε ολίσθημα μένει τοπικά. 
θα καταλάβετε από την πρώτη σας ακρόαση στα HF γιατί είναι σημαντική η δεοντολογία . Όταν θα πασκίζετε να ακούσετε κάποιο μακρινό σταθμό και θα μπαίνει κάποιος στη συχνότητα και να εκπέμπει tones ... Επίσης στο κείμενο δίνει παραδείγματα πώς να ξεκινήσετε μια επικοινωνία και πως να χρησιμοποιήτε τις συντομεύσεις.
Τη δεοντολογία μπορείτε να την βρείτε μεταφρασμένη στα ελληνικά στο http://www.raag.org/LH2UpLoads/ItemsContent/225/225.pdf

Δεύτερο είναι να μελετήσετε το band plan όπως πιο πάνω 

Όσο για εξοπλισμό χρειάζεστε έναν HF transeiver , τροφοδοτικό αν χρειάζεται , SWR meter , antenna tuner αν η κεραία σας δεν είναι συντονισμένη, μια κεραία ανάλογα της μπάντας που θα επιλέξετε να λειτουργήσετε.  
Για καταγραφή των επαφών πλέον γίνεται ηλεκτρονικά σε υπολογιστή. Εγώ χρησιμοποιώ το software log4OM για windows. Αν επιλέξετε τον παλιό τρόπο χρειάζεστε ένα τετράδιο και ένα ρολόι για Universal time( Zulu time) 

Θα πρότεινα να ξεκινήσετε με μια μόνο μπάντα . Κατά προτίμηση τα 20m που είναι η πιο δημοφιλής και θα βρίσκετε πάντα κίνηση και η πιο σταθερή σε σχέση με τις υπόλοιπες. Άρα μπορείτε να φτιάξετε ένα συρμάτινο δίπολο για τα 20μ  και ξεκινάμε ! 

 Τον πρώτο καιρό καλό είναι να αρκεστείτε στην ακρόαση, να ακούσετε πως επικοινωνούν οι άλλοι , να προσπαθήσετε να καταγράψετε επαφές άλλων για να δείτε αν όντως ακούτε ολόκληρο το διακριτικό και τα στοιχεία που ανταλλάσσονται σε μια επαφή. συνήθως τα call των σταθμών, signal report, όνομα , QTH location, working conditions δηλαδή ο εξοπλισμός του κάθε σταθμού .Εγω αυτό το ξεκίνησα πριν ακόμα πάρω την άδεια μου .ΜΌΝΟ ΑΚΡΌΑΣΗ . 

Δεύτερο βήμα ήταν δειλά δειλά να απαντώ σε CQ calls άλλων σταθμών . με αυτό τον τρόπο ήμουν βέβαιος ότι άκουγα τον άλλο σταθμό καλά και είχα σημείωση είδη τα στοιχεία του πριν απαντήσω στην κλήση , επίσης με την ακρόαση ξέρεις αν έχεις να κάνεις με ragchewer που θέλει κουβέντα ή με σταθμό που θέλει γρήγορη ανταλλαγή signal report. Σε μερικές περιπτώσεις μακρινών σταθμών θα ακούσετε να φωνάζουν το call τους και να λένε "5 up " ή "10 up" αυτό σημαίνει δουλεύουν σε split mode. Δηλαδή εκπέμπουν στη συχνότητα που ακούτε αλλά ακούουν σε άλλη συχνότητα 5KHz πάνω ή 10KHz αντίστοιχα και πάνω .  
  
Όταν πλέον νιώθετε ότι είστε σε θέση να ανταλλάξετε στοιχεία γρήγορα χωρίς πολλές επαναλήψεις μπορείτε να δοκιμάσετε να φωνάξετε CQ. Υπάρχουν άτυπα προκαθορισμένες συχνότητες για αρχάριους αλλά δεν είναι ευρέως διαδεδομένο και συνήθως είναι μες τις συχνότητες που είναι συνεχώς κατειλημμένες από nets άρα απλά βρείτε μια συχνότητα ελεύθερη .. πρώτο βήμα το οποίο δεν πρέπει να παραβλέπετε ποτέ είναι να ακούτε για λίγο.... αν δεν υπάρχει λειτουργία φωνάζετε 2-3 φορές με κενό 10 δευτερόλεπτα...
Is this frequency in use? ........
is this frequency in use? this is 5B4ALS .....
is the frequency in use? from 5B4ALS

Αν δεν απαντήσει κάποιος ή δεν ακούσετε κάποιο ήχο που να υποδηλώνει ότι κάποιος είναι στη συχνότητα μπορείτε να αρχίσετε το γενικό κάλεσμα.

CQ CQ CQ from 5B4ALS , 5B4ALS calling CQ and standing by....

Δεν χρειάζεται να φωνάζετε CQ CQ CQ πάνω από 3 φορές .... καλύτερα σύντομα και πιο συχνά calls με κενά παρά ένα call Που διαρκεί πέραν του ενός λεπτού.... ο σταθμός που σας άκουσε θα θέλει να σας μιλήσει ... αν δεν αφήσετε κενό και δεν βρει την ευκαιρία απλά θα πάει στην επόμενη συχνότητα.

ένα τυπικό QSO έχει ως εξής :

- CQ CQ CQ 5B4ALS , 5B4ALS calling CQ and Standing by ....
- SV1XXX
- SV1XXX from 5B4ALS thank you for comming back to my call. You are 5-9 over
- 5B4ALS from SV1XXX roger you are 5-9 also here in Athens and the Operator here is Nikos .It`s spelled November, india,kilo ,oscar , sierra. over
- Roger Nikos O.P. here Jim , Juliet India Mike and the QTH is Nicosia Cyprus .Working conditions are a Fox Tango 450 at 100W with a dipole antenna .over
- Nice to meet you Jim I`m working with a Tango Sierra 2000 and an inverted V antenna with power 100W 5b4ALS SV1XXX
- SV1XXX roger fine business . thank you for the call and 73 over
- Thank you for the short QSO Jim . hope to catch you again 73 and bye bye 5B4ALS , SV1XXX clear.


Θέματα που συνήθως αναπτύσσονται... Βασικά οι επαφές γίνονται με απώτερο σκοπό πειραματισμό όσον αφορά την διάδοση ,εξ ου και ανταλλάσσουμε αριθμό,γιατί παίρνουμε μέτρηση σε ένα πείραμα.Αν είναι αρκετά καθαρό το σήμα και οι συνομιλητές έχουν όρεξη είναι ο καιρός στην κάθε περιοχή , ο πομποδέκτης , η κεραία, οι συνθήκες διάδοσης, άλλες ασχολίες και hobby, μελλοντικά project κ.ο.κ.

Μπορείτε να ασχοληθείτε με CW (morse) ή digital modes στα HF το οποία περνούν σε πιο δύσκολες συνθήκες σε αντίθεση με τη φωνή .  Η ανταλλαγή γραπτών μηνυμάτων έχει πλεονεκτήματα όπως : μπορείτε να λειτουργείτε αθόρυβα, σε πιο δύσκολες συνθήκες διάδοσης, σε μικρότερο φάσμα, με λιγότερη ισχύ , πιο σύντομα . μειονέκτημα είναι ότι απαιτείται υπολογιστής ( εκτός τα CW) .

Για βοήθεια έχω δημιουργήσει αυτό το αρχείο που έχω πάντα μαζί μου ιδιαίτερα όταν είμαι σε portable λειτουργία και κρατώ χειρόγραφο log . Έχει κάποια βασικά στοιχεία για τον χειριστή. μπορεί να τυπωθεί ή σε μια Α3 ή σε 2x A4 χαρτιά.


No comments: