Tuesday, 7 November 2017

Αναδιπλούμενη κεραία VHF τύπου J-Pole για τα 145Mhz


Θα ήθελα κατά τις εξορμήσεις μου στο βουνό ή τις καλοκαιρινές κατασκηνώσεις να έχω μια κεραία για τα 145Mhz άλλη από την μικρή rubber duck του handheldEτσι θα είχα καλύτερη πρόσβαση στους παραλήπτες του νησιού .


Όταν όμως πακετάρεις για διανυκτέρευση ο χώρος στο αυτοκίνητο είναι σημαντικός αρά τα ραδιοερασιτεχνικά μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα ... χρειάζεται κάτι συμμαζευμένο και διακριτικό για να περάσει απαρατήρητο. Έτσι κατέληξα στην κατασκευή αναδιπλουμένης J-pole.Όλα τα κομμάτια συγκρατούνται μαζί με ένα bungee λάστιχο άρα απλά την βγάζεις απ τη τσάντα και συνδέεις την κάθοδο και είναι έτοιμη !




Για τις κεραίες j-pole υπάρχει πολλή βιβλιογραφία στο διαδίκτυο και αυτό είναι κακό γιατί ο καθένας γράφει διαφορετικές απόψεις και στην τελική δεν ξέρεις τι είναι το σωστό με αποτέλεσμα να σπαταλάς ώρες να διασταυρώνεις τις πληροφορίες ως προς τι είναι σωστό και λάθος. Σε μερικά άρθρα συνιστάται η κεραία να συνδέεται σε μεταλλική βάση η οποία γειώνεται καλά , άλλες λένε ότι πρέπει να μεσολαβεί πλαστικός σωλήνας για να μην έρχεται σε επαφή η κεραία με μέταλλο. Επίσης οι διάφοροι online calculators για J-pole που θα βρείτε Online δίνουν διαφορετικές διαστάσεις (κυρίως λόγω του διαφορετικού velocity factor που χρησιμοποιούν ή και επειδή μερικοί είναι αμερικάνικοι και υπολογίζουν τις διαστάσεις σε πόδια και από εκεί τις μετατρέπουν σε μέτρα άρα υπάρχει μια διαφορά χιλιοστών στην μετατροπή.) Ιδιαίτερη προσοχή επίσης σε σχέδια με διαστάσεις για το region 2. Εκεί η ραδιοερασιτεχνική μπάντα είναι στα 146MHz άρα και οι διαστάσεις τους είναι για αυτη τη μέση συχνότητα. Η ιδέα μιας τετοιας κεραίας δεν είναι δική μου, αλλά την είδα στο αρθρο Backpackers Delight - The Folding J-Pole 


Βάση των υπολογισμών μου θα χρειαστεί να κόψω:

  • 4 κομμάτια χαλκοσωλήνα 49cm το κάθε ένα 
  • και 1 x 48.1cm
  • και 1 x 5cm
Τα 3 είναι τα στελέχη της κάθετης λ/2 (1.49m)  (149cm - 1.6cm η διάμετρος της σωλήνας και το αποτέλεσμα δια τρία). Το αλλο κομμάτι είναι η πλευρά λ/4 (49.7cm-1.6cm αν και η γωνιά προσθέτει λίγο περισσότερο στο μήκος θα το αφαιρέσουμε αν χρειαστεί κατά τον συντονισμό)
Και το τελευταίο η βάση στήριξης (που είναι αδιάφορο το μήκος αλλά για ευκολία το έκοψα και αυτό 49cm)
         Τέλος το ενδιάμεσο οριζόντιο κομμάτι 4.5cm -5cm δεν είναι τόσο σημαντικό. Χρησιμοποίησα το μικρό κομμάτι που απέμεινε μετά το κόψιμο των υπολοίπων κομματιών από την 2μετρη σωλήνα

θα χρειαστώ επίσης

  •      ένα Τ
  •      δυο συνδέσμους
  •      μια γωνιά
  •      και 3 πόματα
 Όλα σε διάμετρο για σωλήνες μου των 16mm.
Προαιρετικά 2 συνδετήρες στήριξης ανάλογα με τη μέθοδο που θα αποφασίσω να στερεώσω το feed point στη κεραία.

Και τα μικροπράγματα,

  • ένα κομμάτι χάλκινου μονοπύρηνου καλωδίου
  • μια SO-239
  • ένα λάστιχο baggie 2m
  • 2 κρίκους και brass παξιμάδια

Από εργαλεία ένα κοπτικό χαλκοσωλήνας ή σιγατσάκι
ένα φλόγιστρο ,
flux και καλάι για τις συνδέσεις




Σε ένα κρικκακι βάζω παξιμάδι brass γιατί το καλαι δεν κολλά καλά στο ατσάλι , ακολούθως βάζω το κρικάκι στο χάλκινο καπάκι και με καλάι το κολλώ μέσα. βεβαιωθείτε οτι το κρικκάκι χωράει στην χαλκοσωλήνα. Αν οχι συμπιέστε το λίγο με μια μέγγενη . Απο το κρικκάκι θα περάσει το λάστιχο που θα κρατά την κεραία σαν ενιαίο κομμάτι.



Τα καπάκια δεν θα κολληθούν στις σωλήνες γιατί κατά την κόλληση θα ξεσκολίσουν οι κρίκοι .


 Εκοψα τα κομμάτια που χρειάζομαι .Αριστερά φαίνονται τα 6 κομματια σωλήνας, οι συνδέσεις και τα πόματα όπως επίσης και το bangee που θα κρατά την κατασκευή.
  Δεν φαινεται στη φωτογραφία ο conector.
















Καπως ετσι θα μοιάζει η κεραία διπλομένη.















Και καπως ετσι οταν θα είναι σε ανάπτυξη. 







Αφου εχω τα κομμάτια στη σειρά άρχισα μια μια τις κολλήσεις. 
Πρωτα τους συνδέσμους , κολλήθικαν στο πανω κομμάτι απο τα 2 , μετά το Τ, μετά την γωνιά στο λ/4 κομμάτι .
Μετα το μικρο κομμάτι στην γωνια,Τελος το μικρό κομμάτι στο Τ.Τελος μερασα το bungee στον ενα κρικο στο πανω πομα, το περασα μεσα απο τα καθετα κομάτια και στο τελος το τεντοσα λίγο περιπου 1.75-1.80cm νομιζω) ωστε να εχει ευεληξια να διπλονει η κεραία αλλά και να μην ταλαιπωρίται το λαστιχο απο υπερβοληκή τόνοση.Το περασα στο δευτερο πόμα και το εδεσα με cableties.
 Δεν κολλησα το πομα στο λ/4 μεχρι να γίνει ο συντονισμός.
Σύνδεσα ενα κομμάτι μονοπύρινο χάλκινο σύρμα κάπου 8cm στον πυρήνα μιας SO239 και ενα μικρότερο κομμάτι 3cm στο shield της SO239. Τα δυο σύρματα τα στερέωσα στις 2 πλευρές με κονεκτορες σωληνας απλα να κανουν επαφή στις σωλήνες. Τα αφησα λιγο χαλαρα τοσο οσο να μπορω να τα κινώ πάνω κάτω για τον συντονισμό. Αρχικό σημείο ηταν 5cm πανω απο το οριζόντιο κομμάτι. 

Στερέωσα την κεραία μέσα σε μια pvc σωλήνα μεγαλύτερου διαμετρήματος που στερέωσα πρόχειρα στην περίφραξη του μπαλκονιού. Με αντέννα analyzer άρχισα να μετακινώ μερικα χιλιοστά πανω ή κάτω κάθε φορά και να απομακρύνομαι μερικα βήματα γιατι φαίνεται οτι η κεραία ειναι ευαίσθητη σε κοντινά αγώγιμα υλικά.
Μετα απο αρκετό πειραματισμό έπεσε το swr μεχρι τα 1.7 μετακινώντας το feedpoint.
Για να δοκιμάσω να μικρείνω το λ/4 stab έβαλα ενα κομμάτι χάλκινο σύρμα τεντομένο απο τη γωνιά του Τ και το άλλο άκρο στο λ/4 stab μετακινώντας το πανω κατω και καθε μετακίνηση ξανά διακίμανση του feedpoint. Την ίδια άσκηση την επανέλαβα με ενα κομμάτι χάλκινο σύρμα σε επαφή και να προεξέχει απο το πάνω άκρο του stab για να δοκιμάσω αν επρεπε να ειναι μακρύτερο. Τελικά έκοψα άλλα  6 χιλιοστά απο το λ/4 stab και ειχα 1.5swr στο analyzer. 

Όταν έβαλα  την κεραία ομως κατευθείαν στον πομπό, το swr ουτε κουνήθηκε ! 1 προς 1 ! Σημείωσα τα σημεία που τελικά συντόνισε η κεραια και άνοιξα τρύπες με το dremel . Περασα τον connector μεσα σε ενα κομμάτι pvc 20m και τα κόλλησα με καλαι στις τρύπες που άνοιξα . Ξανα μέτρησα το swr και δεν ειχα αλλαγή ετσι προχώρησα σε στεγανοποίηση των σημειων σύνδεσης με σιλικόνη και μονοτική ταινία.
Το σημειο σηνδεσης μπορουσε να παραμείνει και απλά με τους συνδέσμους που ειχα αρχικά στο πείραμα αλλα φοβήθηκα οτι τα διαφορετικά μέταλλα θα προκαλούσαν οξείδωση μεταξυ τους. Έβαλα αλλο ενα κομμάτι pvc με wire ties. Στο πάνω άκρο για να κρατούν την απόσταση μεταξυ των 2 ακρων καθως οι χαλκοσωλήνες στραβόνουν ευκολα.




Σαν μπονους, με το μανικι μιας παλιάς σκισμένης παραλλαγής που είχα στα πατσαβούρια το έκοψα λιγο μεγαλύτερο απο το μήκος της κεραίας. Έκλεισα την μια μεριά του μανικιού με σχοινί κα την αλλη με παραμάνα και εφτιαξα και τσαντα μεταφοράς . ετοιμος για εξτρατία! 

No comments: