Thursday, 28 December 2017

DMR και Radioddity GD-77



Μέτα την εγκατάσταση του ψηφιακού επαναλήπτη DMR στην κορυφή του Τροοδους και τις εκπληκτικές επιδόσεις στη μετάδωση υπήρξε μια έκρηξη ενδιαφέροντος για το DMR.

Οι προσωπική μου άποψη για τα ψηφιακά πρωτόκολλα DMR,DStar,C4FM είναι ότι υπάρχει μια λεπτή γραμμή στο να μπερδέψεις τις πραγματικές ανάγκες για την δημιουργία του δικτύου. Τι θέλω να πώ: όλα τα πιο πάνω έχουν την δυνατότητα σύνδεσης των κόμβων και επαναληπτών μέσω Internet ή δικτύου. Σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης κατά πάσα πιθανότητα να πέσει και το Internet αρα αν διαλέξεις την εύκολη λύση να συνδέσεις τους κόμβους διαδικτυακά και βασιστείς σε αυτό ίσως να βρεθείς προ εκπλήξεων σε ώρα ανάγκης. Άρα πλέον επιλέγεις αν έχεις τον επαναλήπτη για περίπτωση ανάγκης ή καθαρά για διασκέδαση και ragchew. ή αν σε καλύπτει επαρκώς στην άμεση κάλυψη του ο επαναλήπτης και η σύνδεση στο Internet είναι κάτι επιπρόσθετο στο οποίο όμως δε μπορείς να βασιστείς. Επίσης είναι το θέμα ευκολίας χρήσης . δεν είναι πλέον τόσο απλό να περάσεις τις συχνότητες και το PL tone και να βγεις στον αέρα. Ανάλογα με το πρωτόκολλο χρειάζεται προεργασία.



Παρόλα αυτά η ψηφιακή διαμόρφωση εχει θεαματικά αποτελέσματα και αυξάνει την ποιότητα σήματος σε σταθμούς που υπο άλλες συνθήκες θα ακούγονταν με πολλή θόρυβο. Στη χειρότερη απλά θα ακούγεται πιο "ρομποτική" η φωνή . Το ψηφιακό είτε ακούς τον άλλο ή οχι. Δεν υπάρχει μέση κατάσταση όπως στο αναλογικό.

Λέγοντας αυτά δεν μπορούσε να μη με πάρει και μένα το ρεύμα και έτσι άρχισα τη μελέτη για το DMR. To DMR δεν χτίστηκε με γνώμονα τον ραδιοερασιτεχνισμό και αυτό φαίνεται σε κάθε στάδιο της διαδικασίας. Ένας λόγος που δεν με ελκύουν τα ψηφιακά είναι ότι προορίζονται για ragchewing και δεν εχω αυτό το προσόν . Επίσης δεν έχουν ευελιξία αλλαγών στο πεδίο . Σε αυτόν τον τομέα το καλύτερο με διαφορά είναι το c4fm. Η μόνη ρύθμιση που χρειάζεται είναι το callsign σου στον πομποδέκτη. Απο εκεί και πέρα στην ψηφιακή σύνδεση ανταλλάζει δεδομένα on the fly , ποια δωμάτια είναι διαθέσιμα, ποιοι επαναλήπτες είναι σε εμβέλεια κλπ.
Πίσω στο DMR. Για να λειτουργήσει χρειάζεται προγραμματισμός του πομποδέκτη οπωσδήποτε. δεν λειτουργεί out of the box. πρέπει να κάνεις εγγραφή στο DMR Marc για να πάρεις αριθμό ID . ακολούθως αυτόν τον περνάς στα general settings του πομποδέκτη και αρχίζεις να χτίζεις το codeplug , όπως λέγεται , που πρέπει να περάσεις στον πομποδέκτη.

Η δική μου φτηνή επιλογή πομποδέκτη είναι ο Radioddity GD-77. Πρώτο βήμα η αναβάθμιση του firmware του στο τελευταίο διαθέσιμο από την σελίδα : https://www.radioddity.com/downloads/#
Κατεβάζετε το τελευταίο firmware (την στιγμή που γράφτηκε το άρθρο υπάρχει το firmware 3.0.6 αλλά είναι ασταθές και παρουσιάζει bugs. είναι πιο ασφαλές το 2.6.6 μεχρι νεότερης αναβάθμισης)
ανάλογα με το firmware κατεβάζουμε και το σωστό codeplug software Που στην προκειμένη είναι το 1.1.8.
Στο codeplug το πρώτο πράγμα που αλλάζουμε είναι στα general settings το callsign μας και το DMR ID Που πήραμε από το DMR MARC registration

Αρχή γίνεται με την λίστα επαφών, στην οποία περιλαμβάνονται πρώτα όλα τα talk groups που σε ενδιαφέρουν , οι ομάδες συνομιλίας που είναι προκατασκευασμένες μέσα στο δίκτυο DMR και από αυτές επιλέγεις ποιες να περάσεις στις επαφές σου. μετά μπορείς να περάσεις Private contacts callsign και dmr id αυτών που θα ήθελες να μιλάς απευθείας private calls. Στον Radioditty μέχρι το firmware 2.6.6 επέτρεπε μόνο 256 contacts. Απο το 3.0.6 και έπειτα δέχεται 1000 επαφές. Επίσης από το 3.0.6 και μετά επιτρέπει το ανέβασμα datadump αρχείου με την αντιστοίχηση του dmr id Με το call sign ώστε όταν μιλά κάποιος να δείχνει το callsign του στην οθόνη αντί το ID του,αυτό βοηθά και στο ότι δεν χρειάζεται να τις περνας στα contacts για να τα βλέπεις.

Στα Radioditty το επόμενο βήμα είναι τα RX Groups που χωρίζεις τις επαφές (Contacts) σε goups. στον ΤΥΤ αυτό το στάδιο είναι προαιρετικό .  Θα έλεγα οτι τα RX groups είναι οι επιλογές των TG που θέλετε να κάνετε Monitor ενώ είστε συνδεδεμένοι στο συγκεκριμένο κανάλι. θα έλεγα οτι το rx group δουλεύει σαν φίλτρο. Όσα TG έχεις στο RX group που δηλώνεις ακολούθως στο κανάλι , αυτά αφήνει και το μηχάνημα να ακουστούν οταν είσαι συντονισμένος στο ανάλογο κανάλι.

Επόμενο βήμα είναι η ετοιμασία των καναλιών Channels εδώ είναι το οξύμωρο. για κάθε talkgroup η συνδυασμό talkgroup με επαναληπτική ή hotspot πρέπει να περάσεις διαφορετικό κανάλι.
στα κανάλια στο admit criteria βάζουμε color code Και κάτω δηλώνουμε color code 1 (το 1 επικράτησε να χρησιμοποιήται απο τους ραδιοερασιτέχνες) rx group το group στο οποίο συμπεριλαμβάνεται η επαφή που προγραμματίζουμε (αλλιως θα μιλάμε αλλά δε θα ακούμε αν μιλάει άλλος στο κανάλι ή αν μας απάντησε) στην επαφή το talkgroup που προγραμματίζουμε . Από τα checkboxes δεν επιλέγουμε κανένα για τα talkgroups (εκτός αν ξέρετε τι κάνετε. Τα check boxes προσφέρουν κάποιες πιο ιδιαίτερες δυνατότητες )

Μετά έχουμε τις ζώνες . Η έννοια της ζώνης είναι η τοποθεσία. παράδειγμα είσαι σπίτι και εχεις hotspot και θα περνάς όλο το trafic απ το hotspot το βάζεις σε μια ζώνη με όνομα QTH .Είσαι στη Λευκωσία και χρησιμοποιείς τον επαναληπτική Τροόδους έχεις zone Nicosia. Πήγες Λάρνακα και θες να μιλάς μέσω του επαναλήπτη και του hotspot στη Λάρνακα συνδυάζεις αυτά τα δυο.Στη ζώνη απλά επιλέγεις πια κανάλια να χρησιμοποιείς όταν έχεις επιλεγμένη τη ζώνη αυτή που έχει περιορισμό 16 κανάλια.

Και τέλος τα scan groups. Στα scan groups ομαδοποιείς τα κανάλια για να κάνει scan σε αυτά. Η διαφορά του scan list απο το RX group είναι ότι to scan list Κάνει scan μεταξύ διαφόρων επαναληπτών διαφορετικών timeslot Και διαφορετικών talkgroup. Το rx group βασικά αφήνει να παίρνουν μόνο τα επιλεγμένα talkgroup συγκεκριμένου επαναλήπτη σε συγκεκριμένο timeslot τα οποία είναι ενεργά την συγκεκριμένη στιγμή(αν δεν είναι συνδεδεμένα στο timeslot τη δεδομένη στιγμή δεν θα ακούσει το trafic).

Το δικό μου codeplug το ανέβασα εδώ αν θέλετε κάτι για να ξεκινήσετε.Είναι για το radioddity programming software v1.1.8 .Για να το χρησιμοποιήσετε πρέπει να αλλάξετε το callsign και το dmr id σας στα general settings
https://drive.google.com/drive/folders/1ZV-rIQXWrtyfxdvfcRFgfi_ruJ9hogSN?usp=sharing




No comments: