Tuesday 24 October 2017

Διανομέας ισχύος σε anderson powerpole



Ένα τροφοδοτικό πολλές συσκευές. Με κάποιο τρόπο πρέπει να διανέμεται η ισχύς και να τροφοδοτούνται οι συσκευές από την ίδια πηγή. Μου αρέσει να έχω σε όλες τις συσκευές μου Anderson power poles οι οποίοι αλληλοσυνδέονται και δεν υπάρχει θηλυκό και αρσενικό όπως σε άλλους συνδετήρες έτσι αποφάσισα να φτιάξω ένα διανομέα σε powerpoles με ασφάλειες για κάθε έξοδο. 



το τροφοδοτικό είναι 25-30Α άρα οι 60 έξοδοι που διάλεξα είναι λίγο υπερβολή καθώς το θεωρώ απίστευτο να οδηγώ 6 συσκευές ταυτόχρονο. Αυτό που ίσως να ωφελήσει είναι να τις έχω συνδεδεμένες αλλά όχι σε λειτουργία. 
    Παράγγειλα απο το ebay μια ασφαλιοθήκη αυτοκινήτου 6 θέσεων  (blade fuse) To κουτί είναι 125x80x32mm απο ebay


















Μια θήκη για το project η οποία ίσα ίσα που το χωράει έτσι αν θέλετε περισσότερο χώρο να δουλεύετε άνετα πάρτε μια μεγαλύτερη ανάλογα με την ασφαλειοθήκη που θα πάρετε και τον αριθμό εξόδων. μπορείτε αν θέλετε να προσθέσετε και voltmeter πάνω στην κατασκευή διακόπτες ανά έξοδο η και Led που να δείχνουν ότι μια έξοδος είναι ενεργή. 









Power poles θα βρείτε στο ebay επίσης. χρειάζονται 6 ζευγάρια (6 κόκκινα ,6 μαύρα) 30Α και ανω. Επίσης χρησιμοποίησα μα λωρίδα απο επιχαλκωμένο PCB για να συνδέσω τους αρνητικούς ακροδέκτες αλλά ακόμα και ένα κομμάτι καλώδιο μπορεί να κάνει την δουλειά.

Πρώτο βήμα ήταν να σημειώσω και να κόψω με το dremel τις εγκοπές. Το κόψιμο έγινε από την μέσα πλευρά της γραμμής γιατί λόγω του ότι το κουτί είναι πλαστικό με την τριβή λιώνει και όσο κόβετε κολλάει πίσω σας.... κόβουμε λίγο λίγο ,μετά με ένα μαχαιράκι ελευθερώνουμε το περιττό κομμάτι και με ενα γυαλόχαρτο λειαίνουμε το πλαστικό για να περνούν τα εξαρτήματα άνετα. 


Το κύκλωμα είναι απλό . Η πρώτη ασφάλεια θα είναι η κεντρική ασφάλεια για όλες τις υπόλοιπες. ολη η μια πλευρά των ασφαλειών είναι συνδεδεμένη μεταξύ τους άρα πέρασα ενα single core striped cable από όλες τις επαφές και το κόλλησα σε κάθε μια ξεχωριστά.





Από την άλλη πλευρά , αφού πέρασα την ασφαλειοθηκη και τα Anderson στις εγκοπές μέτρησα πόσο καλώδιο χρειάζεται και πρόσθεσα ενα εκατοστό απο την μια (για να μπει στην υποδοχή της ασφαλειοθήκης και 2-3 εκατοστά (ανάλογα με το πόσο ψηλά θα βγεί το anderson) για τα powerpoles.

Αφού κόλλησα όλους τους θετικούς ακροδέκτες έκοψα ενα κομμάτι επιχαλκωμένου PCB, το τρύπησα στις αποστάσεις που θα έχουν μεταξύ τους τα Powerpole και σύνδεσα σε αυτό τους αρνητικούς ακροδέκτες. 


Ακολούθως σύνδεσα τα θετικά με τα αρνητικά powerpoles και τα πακέταρα στη συσκευασία. με ένα κομμάτι γυαλόχαρτο έκανα μικροδιορθώσεις στις εγκοπές για να περάσουν πιο ευκολά τα εξαρτήματα.






No comments: