Monday 12 April 2021

Τα κατάφερα και γείωσα!

Αν έχεις μέσο διάβαινε λέει η λαϊκή ρήση! Eμένα το μέσο μου είναι ένα RG213 .

Ας τα πάρουμε από την αρχή. Kαι στο παλιό μου QTH και στο υφιστάμενο το shack είχα θέματα RF στο shack. H γείωση ήταν αναγκαιότητα στο shack και αφού και στις 2 περιπτώσεις το shack είναι σε όροφο συνεπάγεται μεγάλη γραμμή μέχρι την ράβδο γείωσης. Kαι λόγω του μήκους της ίσως λειτουργήσει και αυτό σαν receiver στατικών ή θορύβου και να μην είναι πραγματικά 0 voltage point λόγω των standing waves. 


Έτσι μετά από διάφορες αναφορές σε κείμενα κατέληξα στην ακόλουθη μέθοδο The RF Suppressor Ground System


Δεν θα μπω στην θεωρία καθώς περιγράφεται πολύ όμορφα και παραστατικά στο κείμενο του Tim Ellison: https://helpdesk.flexradio.com/hc/en-us/articles/204779159-Grounding-Systems-in-the-Ham-Shack-Paradigms-Facts-and-Fallacies


Μετά από τον μεγάλο αγώνα να καρφώσω την χάλκινη ράβδο γείωσης στο σκληρό γεμάτο πέτρες έδαφος ,σύνδεσα ομοαξονικό RG213 τον πυρήνα και το shield στην ράβδο. Οδήγησα το ομοαξονικό στο shack και τερμάτισα το shield σε μεγάλη χάλκινη επιφάνεια και τον πυρήνα σε ένα άλλο μικρότερο κομμάτι αποκομμένο από την υπόλοιπη επιφάνεια. Σύνδεσα τις 2 επιφάνειες μέσω πυκνωτή 100pF 3KV. Αυτή η μεγάλη επιφάνεια τώρα είναι το σημείο γείωσης μου. Πολύ κοντά σε αυτή την επιφάνεια σύνδεσα ένα κομμάτι χαλκοσωλήνας που είναι κρυμμένο κάτω από το γραφείο και στο οποίο συνδέονται όλα τα μηχανήματα που σχετίζονται με RF. Σε αυτή την γείωση καταλήγουν μόνο τα ομοαξονικά , ο ασύρματος το tuner και το antenna switch. 

Στα ομοαξονικά θα προστεθούν serge arrestors εν ελ θέτω χρόνο.



Τα αποτελέσματα Εκπληκτικά!!! ουτε τρεμοπαίξιμο της οθόνης ουτε USB να αποσυνδέονται και διαφορα αλλα μαγικά που συνέβαιναν στο shack!



No comments: