Monday 19 October 2015

Πρωτα βήματα μόλις πάρεις την ραδιοερασιτεχνική αδεια (call sign)



Το πρώτο βήμα μόλις πάρω το call sign είναι να δηλώσω την παρουσία μου στον καινούργιο κόσμο με εγγραφές στα log books ώστε να βρίσκουν τα στοιχεία μου για ανταλλαγή QSL  .



Προαιρετικά , πρώτα μπορείς να δημιουργήσεις email sto qsl.net. Δεν είναι actual email server απλά domail name που κάνει forward τα email σε κάποιο υφιστάμενο email, το μόνο πλεονέκτημα είναι ότι έχεις domain name qsl.net. Δεν θα το χρησιμοποιώ γιατί απλά βάζω ακόμα ένα μεσάζων στις επικοινωνίες, και τί γίνετε αν κλείσει ξαφνικά θα χάσω την επικοινωνία με όσους έχουν το qsl.net email ; Για email δημιούργησα ένα alias στο outlook.com καθώς είχα ένα ενεργό λογαριασμό hotmail που αμέλησα λίγο .Τώρα του βρήκα νέα χρήση ! Nα δημιουργήσεις alias είναι σαν να δίνεις δεύτερο όνομα στον ίδιο λογαριασμό email και μπορείς να στέλνεις και να λαμβάνεις emails με όποιο όνομα επιλέξεις χωρίς να χρειάζεται να δημιουργήσεις νέο λογαριασμό ! πληροφορίες όπως αναρτήθηκαν στην microsoft : http://windows.microsoft.com/el-gr/windows/outlook/add-alias-account



  • Επιλέξτε Οι πληροφορίες σας.
  • Επιλέξτε Διαχείριση της διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή του αριθμού τηλεφώνου εισόδου.
  • Επιλέξτε Προσθήκη ψευδώνυμου ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
  • Καταχωρήστε μια νέα διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και μετά κάντε κλικ στην επιλογή Προσθήκη ψευδώνυμου. Αν η διεύθυνση που θέλετε χρησιμοποιείται ήδη, θα σας ζητηθεί να καταχωρήσετε διαφορετική διεύθυνση.
    - ή -
    Επιλέξτε Προσθήκη υπάρχουσας διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ως ψευδώνυμου λογαριασμού Microsoft, καταχωρήστε μια υπάρχουσα διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και μετά κάντε κλικ στην επιλογή Προσθήκη ψευδώνυμου.

  • LOTW :  Logbook of the World. μια πρωτοβουλία του αμερικανικού ARRL. Προσπαθεί να συγκεντρώσει τα στοιχειά όλων των ραδιοερασιτεχνών σε μια έγκυρη βάση δεδομένων αρκετά αξιόπιστη για να μετρά σε διαγωνισμούς. Για να γραφτεί κάνεις στη βάση πρέπει να κατεβάσει ενα application το οποίο θα δημιουργήσει ενα certificate απο τα στοιχεία που θα εισάγετε . ακολούθως μετα την  εγγραφή πρέπει να στείλετε αντίγραφο της άδειας μαζί με αντίγραφο ταυτότητας στην διεύθυνση που δίνουν στη σελίδα τους εντός 30 ημερών.Όταν γράφτηκε το κείμενο η διεύθυνση είναι  :
    LoTW Administrator
      ARRL
      225 Main Street
    Newington, CT 06111
      USA
    .

    eQSL : με αφορμή την όλο και πιο δημοφιλή προσπάθεια ελαχιστοποίησης της χρίσης χαρτιού ακόμα και οι κάρτες QSL μπήκαν στο στόχαστρο. Έτσι μια έγκυρη σελίδα ανταλλαγής καρτών  επιβεβαίωσης επαφής ηλεκτρονικά είναι η eQSL.cc που σιγά σιγά γίνεται αποδεχτή από την ραδιοερασιτεχνική κοινότητα για διαγωνισμούς. για να εγγραφείτε επισκεφτείτε την σελίδα eqsl.net.
    . Οι qsl είναι πολύ basic . για να αξιοποιήσετε τις δυνατότητες του site και να μπορείτε να βάλετε δικό σας background στην κάρτα σας εχει μια εισφορά $5 .
    QRZ.com απλά κάντε register στο site. αν έχετε κάποιο γνωστό που έχει ήδη account ζητήστε του αφού κάνετε register να σας πιστοποιήσει και να κάνει activate το account σας. αλλιώς υπάρχει μια ομάδα στο forum τους που είναι πρόθυμοι να σας πιστωποιήσουν.

    Άλλα site που διατηρούν Logbooks είναι

    HRDlog
    HamQTH
    ClubLog
    MyQSX

    Προσωπική επιλογή είναι το HRDlog .Έχει αρκετά ενδιαφέρον πληροφορία στην κεντρική σελίδα.

    CARS :εγγραφή στον σύνδεσμο ραδιοερασιτεχνών Κυπρου για συμμετοχή στις δραστηριότητες .Η εγγραφή γίνετε συμπληρώνοντας την αίτηση που βρίσκεις από την σελίδα τους cyhams.org .Tην στιγμή που γράφτηκε το κείμενο το ποσό είναι εφάπαξ 5 € για την εγγραφή και 20€  χρονιαία συνδρομή ή 10€ για δεύτερο εξάμηνο του χρόνου .

    Echolink:Το πάντρεμα της νέας μορφής επικοινωνιών με την παλιά ,του internet με τις ραδιοσυχνοτητες. Σύνδεση σε τοπικούς κόμβους echolink μεσω ίντερνετ και από εκεί μετάδοση στα vhf .διαθέτει apps σε android ios και windows pc. είναι μια αρχή μέχρι να καταφέρετε να βγείτε στα HF ....
    πρώτα κατεβάστε την εφαρμογή σε μια από τις συσκευές. Δημιουργήστε νέο λογαριασμό. θα σας ζητηθεί να στείλετε ηλεκτρονικό αντίγραφο της ραδιοερασιτεχνικής άδειας. Πήρα την άδεια μου Οκτώβριο και έτσι μου την απέρριψαν με το δικαιολογητικό ότι ήταν προσωρινή άδεια, αφού και στην άδεια έδειχνε ημερομηνία λήξης σε τρεις μήνες μέχρι το τέλος του χρόνου. Τους απάντησα συνοπτικά ότι στην Κύπρο οι άδειες ανανεώνονται χρονιαία και ότι δεν ήταν ένα προσωρινό callsign και έτσι με ενέκριναν  .
    Θα σας στείλουν ενα validation code το οποίο θα βάλετε στην σελίδα για να ενεργοποιηθεί ο λογαριασμός.
    για να χρησιμοποιήσετε την εφαρμογή βεβαιωθείτε ότι δεν σας μπλοκάρει το firewall σας . πληροφορίες για πια port να ανοίξετε υπάρχουν στο site.


    Και το μεγαλύτερο και ουσιαστικό βήμα είναι το ψάξιμο για εξοπλισμό και η γένεσις του Shack σας !

    No comments: