Wednesday 27 July 2016

Κυνήγι Θυσαυρού - Το μαγικό φτερό


Κάθε πάσχα κρύβουμε αυγά στην αυλή για τα παιδιά να τα βρουν .Τις τελευταίες δυο χρονιές αποφάσισα αντί να κρύβω απλά τα αυγά να ετοιμάζω ένα κυνήγι θησαυρού.
Φέτος η ιστορία ήταν για ένα ινδιάνο.

Ο ήρωας της ιστορίας μας ένας μικρός ινδιάνος. Το "κόκκινο φτερό".
Για να τον φτιάξω έκανα το περίγραμμα του σε ένα χαρτόνι και το έκοψα με ένα ψαλίδι. Για να στέκεται όρθιο έκοψα μια χοντρή λωρίδα χαρτόνι την δίπλωσα στη μέση για να κάνω ένα τρίγωνο και με 2 ενκοπές στερέωσα τον ινδιάνο όρθιο.

Με τον ίδιο τρόπο έφτιαξα και τον μεγάλο αρχηγό στο τέλος της ιστορίας.



Στο χέρι του κόκκινου φτερού έδεσα τον πρώτο γρίφο.
1)Φίλε μου καλέ με λένε κόκκινο φτερό και έχασα τον χάρτη μου και δε μπορώ τον δρόμο μου να βρω.
Φύσηξε αγέρας δυνατός και μου τον πήρε . Κοίταξε γύρω στα δέντρα μήπως και πιάστηκε σε κανένα κλαδί.









Κρέμασα σε ενα κλαδί σε κοντινό δέντρο τον χαρτί μαζί με το επόμενο στοιχείο δένοντας τα σαν περγαμηνή με κόκκινη κορδέλα για να είναι ευδιάκριτο για τα παιδιά.

2)Ευχαριστώ που μου βρήκες το χάρτη τώρα μπορώ και πάλι το δρόμο μου να βρω .Ωχ πρόσεξε μας κυνηγά ένας αετός χτύπησε τον με το ρόπαλο!

















Για αετό έφτιξα μια πινιατα σε σχήμα αετού που κρεμόταν απ το μπαλκόνι .Με το που διάβασαν τον γρίφο την άφησα να ταλαντωθεί από το σχοινί που κρεμόταν για να φανεί σαν να ορμάει πάνω τους. Κάτω από την πινιατα στο πάτωμα άφησα το ρόπαλο .Μπορει να είναι ενα κομμάτι ξύλινο σκουπόξυλο.
Για να φτιάξετε την πινιάτα θα χρειαστείτε αλεύρι αλάτι νερό μπαλόνι εφημερίδες προαιρετικά τα διακοσμητικά που θέλετε. Εγώ χρησημοποίησα ένα χαρτόνι Α4 για να φτίαξω τα χαρακτιριστικά του προσώπου και γκοφετι χαρτί.

Φουσκώνετε το μπαλόνι.
Κόβετε την εφημερίδα σε λωρίδες.
Αναμιγνύετε ένα μέρος αλεύρι προς ένα μέρος νερό. Εννοώ κάθε ποτήρι αλεύρι που θα χρισημοποιησετε ένα ποτήρι νερό. Εγώ για αρχή χρισιμοποιησα 2 ποτήρια αλευρι και 2 νερο και ένα κουτάλι τσαγιού αλάτι. Τα ανακατευσα καλά για να διαλυθούν οι σβόλοι ,το αφήνουμε λίγο να ηρεμήσει και να φύγουν οι μπουρμπουλιθρες αέρα. Βουτάμε μια λωρίδα εφημερίδα στο μίγμα και την περνάμε μέσα απο τα δάχτυλα μας για να απομακρύνει το περίσσευμα του μίγματος και να μην τρέχει πάνω στο μπαλόνι. Τοποθετούμε μια μια τις λωρίδες μέχρι να καλύψουμε όλο το μπαλόνι. Το αφήνουμε για λίγο να στεγνώσει ανάλογα με τις συνθήκες Εμένα του πήρε 1 ώρα. Όταν στεγνώση η πρώτη στρώση ξεκινάμε την δεύτερη σε διαφορετική φορά από την προηγούμενη.


Αφήνουμε να στεγνώσει και κάνουμε ακόμα μια στρώση. Σύνολο τρεις .όχι περισσότερες! Έμενα ο μικρός 5 χρονών μετα δυσκολίας την έσπασε με 3 στρώσεις! Όταν στεγνώσει και η τρίτη στρώση κόβουμε σιγά σιγά την ουρά του μπαλονιού που αφήσαμε κάπου να φαίνεται και αναφέρουμε το μπαλόνι. Μετα ανοίγουμε με ενα μαχαίρι μια τρύπα στο πάνω μέρος για να το γεμίσουμε . Εγώ έβαλα διάφορα γλυκά και 2 τόξα με βέλη για την επόμενη δοκιμασία .Εναλακτικα αν δεν χωράνε μπορείτε να τα βάλετε στο πλάι και να βάλετε τον γρίφο στην πινιάτα. Σημείο που θέλουν προσοχή. Στην πρώτη προσπάθεια να φτιάξω την πινιάτα κάλυψα τελείως το μπαλόνι χωρίς να αφήσω την ουρά έξω και το άφησα στον ζεστό ήλιο να στεγνώσει με αποτέλεσμα να σκάσει ! και αφου δεν είχε που να διοχετεύσει τον αέρα έσπασε η πινίατα και έπρεπε να φτιάξω άλλη απ την αρχή.

χρήσιμος σύνδεσμος για κατασκευή πινίατας : http://genethlia.gr/pinata-angry-birds/


Ο τρίτος γρίφος έγραφε τα εξης :
3) Ω κοίτα του έπεσαν δυο τόξα ! Παρ`τα γρήγορα θα τα χρειαστείς έρχεται καταπάνω μας η συμμορία του ληστή

Στο βάθος υπήρχε μια κατασκευή με τα περιγράμματα 4 λειστών .Στο κάτω μέρος κάθε στόχου υπήρχε ενα καρφί που κρατούσε μια θηλιά από ενα σπάγκο που στην άλλη άκρη του ήταν ο γρίφος. Οταν έπεφταν και οι 4 στόχοι θα ελευθερονώταν και θα έπεφτε ο γρίφος. εναλλακτικό μπορείτε άπλα να στερεώσετε κάπου τον γρίφο και να τον πάρουν τα παιδιά όταν περάσουν την αποστολή. το πλαίσιο είναι απο τον σκελετό κουκλοθέατρου . μπορείτε απλά να φτιάξετε στόχους που να στέκονται σε κάποια επιφάνεια μόνοι τους διπλώνοντας την κάτω άκρη του χαρτονιού προς τα εμπρός.
Πρέπει τώρα να πάρουν τα τόξα και τα βέλη και να ρίξουν τους στόχους...
Καλή υπομονη!


Ο επόμενος γρίφος γράφει...
4) Κοίτα κάτι έπεσε του αρχιληστή φαίνεται νάνε το μυστικό για την κρυψώνα του.
"αυγουλακι αυγουλακι γεμίζει η φωλίτσα".














Ετσι ακολουθώντας τον χάρτη που βρήκαν στην αρχή πάνε στην φωλιά των λειστων.
Ένα καλάθι ή μια πασχαλινή φωλιά σε μορφή τραμπάλας. Ένα σκουπόξυλο που απ τη μια κρεμάτε ο γρίφος και είναι κριμένος πίσω από κάτι και από την άλλη η φωλιά. Στο γύρω χώρο σκορπισμένα πασχαλινά αυγά πλαστικά που τα γέμισα με νερό με μια σύριγγα για να είναι βαρετά. Μόλις βρουν μερικά αυγά και τα βάλουν στη φωλιά η τραμπάλα θα σηκώσει ψηλά τον γρίφο ο όποιος είναι σε ενα μεταλλικό κουτάκι μαζί με ενα χρωματιστό φτερό


















Βρήκες το μαγικό φτερό το έκλεψαν πριν χρόνια από τον μεγάλο αρχηγόάρε του το πίσω στο χωρίο και είμαι σίγουρος θα σε ανταμείψει. Ακολουθώντας και πάλι τον χάρτη πάνε στο χωρίο. Εκεί με 5 καλάμια ένα σεντόνι και μανταλάκια έστησα ένα τι-πι ...σκηνή ινδιάνων. Έδεσα τα καλάμια στην μια άκρη όλα μαζί και τα άνοιξα .Μετά τύλιξα γύρω γύρω ένα σεντόνι και το στερέωνα στο κάθε καλάμι σε τρία σημεία με τα μανταλάκια. Στο τέλος όσο σεντόνι περισευσε το γύρισα απο τη μέσα πλευρά του te-pee. Κάτω
έβαλα ενα χαλί .Το διακόσμησα από μέσα με μια - δυο ονειροπαγιδες, και σε μια γωνιά έβαλα τα δώρα τους. Ο αρχηγός ινδιάνος απ έξω είναι απο χαρτόνι όπως και ο κόκκινο φτερό.






















                                  





No comments: