Μια πρωτοβουλία βγαλμένη απο ταινία επιστημονικής φαντασίας ειναι το επομενο project που βάλτικα να δοκιμάσω. Καπως σαν τις μυστικές αποθήκες σπόρων και διαφόρων ειδών που σε περίπτωση της συντέλιας του κόσμου θα διασοθούν για να δώσουν συνέχεια στον κόσμο.
Κατι τέτοιο φαίνεται και η ιδέα ενως fileserver σε δορυφόρο! Φυσικά το outernet αποτερο στόχο έχει να μοιράσει την πληροφορία σε περιοχές που δεν εχουν internet (αλλα μπορουν να εχουν outernet - βλέπετε το λογοπαίγνιο; ) αλλά εμενα μου φαίνεται πιο futuristική η εκδοχή της "Κιβωτού" !
Το Outernet είναι τρεις γεωστατικοί δορυφόροι
- I-4 F1 APAC (Asia-Pacific), at 144-degrees East
- Alphasat, at 25-degrees East
- I-4 F3 Americas, at 98-degrees West
Οι συχνότητες τους :
- APAC: 1545.9525 MHz
- Alphasat: 1545.94 MHz
- Americas: 1539.8725 MHz
σε συντονισμό που έχουν ειδήσεις , δελτία καιρού , προγνωστικά καιρού, βιβλία σε ηλεκτρονική μορφή για μαθητές και μη σε περιοχές που δεν εχουν ίντερνετ αλλα εχουν δικαίωμα στην μάθηση.
πιο συγκεκριμένα "Outernet delivers 20 MB of content per day, including:
- Beautiful interactive weather data
- News feeds from
- Voice of America
- BBC World
- Al Jazeera
- Deutsche Welle
- EurekAlert!
- Medline
- World Health Organization
- Ham Radio APRS
- Offline Wikipedia pages
To outernet απο πλευράς χρήστη είναι read only (!) αρα μπορείτε να λαμβάνετε τα δεδομένα, τα οποία αποθηκευονται στην συσκευή ληψης σας (raspberry pi , computer , C.H.I.P. κλπ)
Καθε φορά που ανανεώνεται η πληροφορία στον δορυφόρο ανανεώνεται και το περιεχόμενο στην συσκευή σας νοουμένου οτι εχετε επαφή με τον δορυφόρο.
Στο παρόν σταδιο μπορείτε να ανεβάασετε και δικά σας αρχεία τα οποία πληρούν καποιους όρους που θέτουν οι διαχειριστές . τα στελνετε μέσω του site τους και αν πληρούν τα κρητήρια τα ανεβάζουν στους δορυφόρους.
Η πληροφορία που είναι πλεον διαθέσημη τοπικά στην συσκευή σας μπορεί να μειραστεί μεσω τοπικού δικτυου (wifi ή ethernet) αναλογα με πως εχετε ρυθμίσει την συσκευή σας. Ανοίγει σε webbrowser σε όποια συσκευή είναι συνδεδεμένη στο δίκτυο.
Για την λήψη του δορυφόρου εξαρτάται απο την θέση σας αν εχετε καλή επαφή με τον δορυφόρο . στην περίπτωση της κύπρου νομίζω για επαφή με τον Alphasat χρειάζεται τουλάχιστον δίσκος 60cm διάμετρος. δεν ειναι ακριβοί ούτε δισεύρετοι ειδικά μετα την εξαρση του τηλεοπτικου streaming και μετα που πολλά νυκοκυριά αχρήστευσαν την χρήση του δορυφορικού τους πιάτου. αν το LNB υποστηρίζει τα 1.5MHz τοτε είμαστε σε καλό δρόμο .
Tο σημα απο το LNB Οδηγήτε σε ένα LNA (low noise amplifier ) για την συχνότητα που πας ενδιαφέρει και απο εκεί το RTL-SDR dongle μας το οποίο είναι συνδεδεμένο με το raspberry pi ή computer ή single board computer of any kind.
τα προγράμματα για να τρέξει η εφαρμογή μας είναι ολα δωρεάν και τα βρήσκετε στην σελίδα του project.
Aν τρέχετε σε raspberry pi μπορείτε αντι του raspbian να εγκαταστήσετε κατευθείαν το distribution ετοιμο για την δουλεία . το rxOS.
το πρόγραμμα Librarian αναλαμβάνει την διαχήρηση αρχείων. (Librarian is a web server that allows users to view and download files stored on Outernet receivers. In essence it is similar to a typical static web server's directory index with bells and whistles.)
Αν έχετε και ενα wifi dongle στο raspberry pi σας μπορείτε να το θέσετε σε λειτουργία access point και να μοιράζετε την πληροφορία σε κοντινές συσκευές ή να συνδεθείτε μαζί του με ethernet cable και να διαβάζετε τις πληροφορίες στον browser σας.
το βασικό setup :
Setup με εξωτερική μπαταρία power bank - το τετράγωνο πλαίσιο είναι κεραία . αν εχετε καλη λήψη του δορυφόρου μπορείτε να δοκιμάσετε και αυτή την λύση κεραίας.ειναι διαθέσημη προς πωληση απο τους κατασκευαστές του Project και την βρήσκετε και στο ebay για καμια 45€.
Εδώ το setup στερεομένο σε ένα χαρτόκουτο. Δεδομένου ομως οτι να ευθυγραμμίσετε την κεραία με τον δορυφόρο είναι η μεγαλύτερη πρόκληση του project αμφιβάλλω ότι το πιο κάτω είναι λειτουργική λύση.
Με κάθε ανανέωση του περιεχομένου σε μια σελίδα διαχήρησης μπορείτε να αποδεχτήτε να κατεβάσετε το νέο περιεχόμενο ή οχι
No comments:
Post a Comment