Sunday 17 January 2021

endFed Half Wave (EFHW) antenna


Οι endfed κεραία όπως ορίζει το όνομα της τροφοδοτήστε από το ένα άκρο της. Υπάγονται στην  κατηγορία των Zepp antenna ή zeppelin antenna γιατί στα zeppelin που δεν υπήρχε γείωση βρήκαν τρόπο τεχνητής γείωσης στο counterpoise. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές κεραίες που βασίζονται σε αυτή τη πατέντα αλλά είναι γνωστές με άλλα ονόματα. Οι J-pole για παράδειγμα είναι zepp antennas. 



Όσον αφορά τις endfed τώρα υπάρχει μια μεγάλη παρεξήγηση. Υπάρχουν οι γνωστές endfed longwire ή random wire στις οποίες το radiating leg δεν πρέπει να είναι πολλαπλάσιο κάποιας συχνότητας για να δουλεύει καλά και τροφοδοτείται με un:un 9:1 . Οι Long wire χρειάζονται tuner για να συντονίσουν στη ζώνη συχνότητας λειτουργίας χεριάζουνε counterpoise ή radial ίσο με το radiating leg το οποίο απλώνεται στο έδαφος αλλιώς λειτουργεί το coax feedline σαν counterpoise και δεν είναι τόσο αποδοτικές . έχουν όμως το πλεονέκτημα ότι μπορούμε να βάλουμε μήκος σύρματος ανάλογα με τον χώρο που έχουμε στην διάθεση μας. 
Η άλλη κατηγορία είναι οι endfed Halfwave και εδώ όπως φαίνεται και στο ονομα το radiating leg πρέπει να είναι μισό μήκος κύματος της ζώνης στην οποία θέλουμε να λειτουργήσουμε. φυσικά συντονίζοντας στα 40 μετρα έχουμε και στα 20μ και τα 15μ και τα 10μ αφου είναι υποπολλαπλάσια. 
Οι endfed halfwave τροφοδοτούντε με un:un   64:1 ή 49:1 δε χρειάζονται counterpoise καθώς το ρευμα στο coax είναι μικρό αν και σε περίπτωση κάθετης(vertical) διαρρύθμησης παρατηρείται κάποιο ρεύμα και ένα radial θα ήταν καλό. δεν χρειάζονται tuner γιατί είναι συντονισμένες στις ζώνες που μας ενδιαφέρουν με επιτρεπτά SWR. 



Σε ενα φερρίτη 240-43 περιτυλίγουμε 2 στροφές primary και 14 secondary. μια περιτύλιξη μετρά κάθε φορά που περνούμε μέσα απο τον φερρίτη .  Μεταξύ των άκρων του primary βάζουμε ενα πυκνωτή 100pf - Προσοχή! Αν δε θα δουλεύετε πέραν των 10W  ο πυκνωτής πρεπει να είναι της τάξης των KV γιατι στα ακρα του θα υπάρχει υψηλή τάση (στην δική μου κατασκευή χρησιμοποίησα πυκνωτή 3ΚV). Ο λόγος είναι οτι εφόσον έχουμε half Wave, στα άκρα έχουμε το Peak της τασης







Αφού εχουμε το UN:UN επόμενο βήμα κατασκευή radiator . Αν επιθυμείτε μπορείτε να κατασκευάσετε ενα με traps για 160m/80m/40m ή ακόμα και επίσης κατασκευή radiator με stainless steel fishing rope 1.2mm για kite antenna.

Όσον αφορά το counterpoise της EFHW οι απόψεις διείστνατε. καπου θα βρείτε να αναφέρεται οτι το counterpoise δεν πρέπει να ξεπερνά τα 0.05 x λ και καπου οτι πρέπει να είναι λ/4 . Ακομα και να μην βάλετε counterpoise η κεραία χρησιμοποιεί το shield του coax σαν counterpoise αρα αν εχετε αρκετά μετρα feedine δεν ειναι απαραίτητο να προσθέσετε επιπρόσθετο counterpoise. Οπως ολα στο Hobby εδω χρειάζεται πειραματισμός για το τί δουλεύει καλύτερα για σας.

Η κατασκευή μου ήταν για τα 20m. Με radiating element 9μετρα και κάτι με swr 1.4. Τα αποτελέσματα ήταν εκπληκτικά .Δεν περίμενα να έχω τοσες καλές αναφορές. Το setup Μου δεν ηταν το ιδανικό , σε κατοικημένη περιοχή , με στημένη την αντεννα σε ενα ψαροκάλαμο σχετικά χαμιλά και κατάφερα να κανω επαφές. Επισης με tuner καταφερα να την συντονίσω και να κανω επαφές σε αλλες ζώνες αλλά με σαφως οχι τοσο καλά αποτελέσματα. (40m και 18m) οι υπολοιπες ψηλότερες ζωνες αν και συντόνιζε δεν είχαν διαδοση για να την δοκιμάσω.....

Ειμαι ευχαριστημένος με την κατασκευή της γιατι τώρα με το balun και radiating elements ενα για καθε μπάντα μπορώ να έχω μια αξιοπρεπή κεραία σχετικά συμμαζεμένη για να παίρνω μαζί μου στην εξοχή.

 


No comments: