Monday 14 December 2015

Portable HF Antennas


Κεραία σε διαμέρισμα .... δύσκολη υπόθεση! ένα σενάριο είναι στο μπαλκόνι . αν έχεις την έκταση να απλώσεις ένα δίπολο 10μ ή 20μ . ή αν εχεις 5-7 μέτρα ύψος να στήσεις μια vertical. αλλο σενάριο να τραβήξεις RG213 Καλώδιο μέχρι την οροφή και να την στήσεις εκεί. στην περίπτωση μου χρειάζομαι καλώδιο 15μ-20μ . αν το πάρουμε ορθολογικά πρέπει να είναι ανάλογο του μήκους κύματος της μπάντας άρα για τα 40μ καλώδιο 20μ. αν είναι 2€ το μέτρο τότε 40€ μονο για feedline.
κατι που αγγίζει το άλλο σενάριο... budget. αν έχεις την οικονομική ευχέρεια παίρνεις ένα magnetic loop και τελείωσε η υπόθεση !



στα δικά μου. το θέμα της κεραίας με ταλαιπώρησε .
Αρχικά προσπάθησα με ιδιοκατασκευή δίπολο στο μπαλκόνι στα 20μ. τράβηξα καλώδιο απο την μια άκρη του ενός μπαλκονιού στην άλλη άκρη του άλλου μπαλκονιού . η διαδικασία κάθε φορά ήταν χρονοβόρα γιατί μετά από κάθε χρίση το κατέβαζα . Επίσης τα αποτελέσματα δεν ήταν ικανοποιητικά μάλλον γιατί δεν υπήρχε καθαρό πεδίο.

Δεύτερη προσπάθεια ήταν να τραβήξω καλώδιο στην ταράτσα και να δοκιμάσω μια SRC-X80. μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν το μικρο μήκος του καλωδίου μου ώστε να είμαι άνετος. πρέπει κιόλας να το τραυμάτισα στην προσπάθεια μου γιατί είχα πολλή θόρυβο και στατικά στην λήψη. Ούτε αυτή η λύση με ικανοποίησε γιατί δεν είχα τη διάθεση κάθε φορά που θα λειτουργούσα να στήνω και να κατεβάζω το καλώδιο και την κεραία . . .

το ζητούμενο είναι easy deploy / disassembly . Έτσι άρχισα να ψάχνω για

  • φτηνή
  • εύκολη στο στήσιμο 
  • μικρή και διακριτική ώστε να χωράει στο μπαλκόνι
  • προαιρετικά Multiband
  • προαιρετικά εύκολη στην μεταφορά.

καλές πηγές πληροφοριών ήταν
http://www.astrosurf.com/luxorion/qsl-portable2.htm
http://www.astrosurf.com/luxorion/qsl-portable3.htm

φτηνές επιλογές
στην Eλλάδα απο DXSignal
στη Γερμανία απο Wimo
απο Αγγλία sandpipeaerials
amazon Ιταλίας

Με κύριο κριτήριο το περιορισμένο budget ξεκίνησα να σκέφτομαι την Hoxin HV-10 η οποία πλεονεκτεί σε μέγεθος είναι multiband και έχει ελκυστική τιμή. Υστερεί όμως στο πεδίο που καλύπτει (βάση reviews 300-400km) .στη Κύπρο 300-400 km είναι θάλασσα .επίσης πολλοί σχολίαζαν κάποια δυσκολία στον συντονισμό  .Μοιάζει πολύ με την Opek HVT-600 της οποίας review υπάρχουν στο eham.net . επίσης μπορεί να έχει εναλλακτική χρήση στο αυτοκίνητο όταν μελλοντικά εγκαταστήσω άλλη πιο αποδοτική κεραία αλλά είναι manual η αλλαγή της μπάντας αρα η μπάντα πρέπει να ρυθμιστεί απο πριν .

Το περιορισμένο πεδίο με ώθησε στo telescopic V-dipole ή mini dipole . έχει reports σε μεγαλύτερες αποστάσεις αλλά θυσιάζοντας -1 ή -2 s points ανάλογα της μπάντας. Υπόσχεστε deployment σε 3 λεπτά. Το μειονέκτημα είναι single band. Άρα είτε θα αγοράσω όλα τα coils είτε θα περιοριστώ σε μια μπάντα λειτουργίας.Μπορώ να πάρω το κεντρικό κομμάτι απο DXSignal και σε μεταγενέστερο στάδιο τα coils δίνονται ξεχωριστά από την sandpipeaerials.
Εναλλακτικά θα αυξήσω το budget στα 173 € και θα πάρω την Χ-100 από Wimo  η οποία είναι telescopic V-dipole με όλα τα coils.(συμπεριλαμβανομένων μεταφορικών) και ένα painters pole για portable operation.
πρακτικά δεν υπάρχει διαφορά V dipole από streight dipole .Η κύρια διαφορά είναι ο χώρος που καταλαμβάνει αν έχεις ύψος ή μήκος διαθέσιμο. Θεωρητικά Επηρεάζει στο εύρος συχνότητας και στην απόδοση στον λοβό.

Η τακ-τενα είναι μια επιλογή που έχω σκοπό σε κάποια φάση να κατασκευάσω επειδή καταλαμβάνει λίγο χώρο . Δεν είναι ξεκάθαρο όμως η απόδοση της ακόμα ,μερικοί υποστηρίζουν οτι το radiation γίνεται από το feedline .και καλύπτει bands 40 μέχρι 10 .  Οι μπάντες που με ενδιαφέρουν κυρίως είναι  40 /80 / 160 μ  για νυχτερινές λειτουργίες. 

No comments: