Friday 8 January 2016

BaoFeng UV-82 Handheld transeiver

Ο πρώτος μου πομποδέκτης είναι ο handheld baofeng UV-82 .Η τιμή του πολύ ελκυστική στα 45€ περίπου . Εκπέμπει στα 1W ή 5W ανάλογα με την ρύθμιση ανα κανάλι . μπορεί να ακούει σε δύο κανάλια και έχει δυο PTT άρα μπορείς να μιλήσεις σε ένα απο τα δυο κανάλια εύκολα πατώντας το ανάλογο PTT . Σημαντική σημείωση εδώ, αν θα πάρεις εξωτερικό μικρόφωνο να είναι το δικό του, αυτό του UV-5R είναι single PTT και ανοίγει μόνο το ένα κανάλι.



Να αρχίσω με τα "μειονεκτήματα" έτσι ώστε αν ψάχνεις κάτι παραπάνω σταματάς εδώ.
διευκρινίζω ξανά είναι ο πρώτος μου handheld άρα δεν υπάρχει μέτρο σύγκρισης .
επίσης είναι 45 € άρα μόνο αυτό κάνει όποια κριτική πολύ επιεική .
Δεν έχει ένδειξη Signal strength δείχνει μόνο αν κάποιο κανάλι είναι busy και επίσης έχει χρωματισμούς οθόνης σε κάθε λειτουργία άρα είναι εύκολα διακριτό αν εκπέμπει λαμβάνει ή είναι standby, δεν έχει expansion slots για gps κλπ.
δεν γίνεται Update to firmware. Επίσης βρίσκω το scan του λίγο αργό μεταξύ καναλιών, για scan σε frequency mode ούτε συζήτηση παίρνει αιώνες !

Είναι Programable μέσω USB .Το καλώδιο το αγοράζετε ξεχωριστά αλλά το συνιστώ ανεπιφύλαχτα καθώς ο χειροκίνητος προγραμματισμός δεν είναι και ότι καλύτερο... είναι εφικτό αλλά χρονοβόρο. παραθέτω και αρχείο με τα κανάλια των repeater της Κύπρου πιο κάτω .

τα accesories που αγόρασα για τον Baofeng είναι
- καλώδιο προγραμματισμού
- μικρόφωνο χειρός για να έχω τον ασύρματο στερεωμένο στο σακίδιο και το μικρόφωνο κοντά μου σε πεζοπορίες.
- μαγνητική κεραία αυτοκινήτου UT-106 .Δεν έχει καλά χαρακτηριστικά σαν κεραία αλλα οποιαδήποτε κεραία έξω από το αυτοκίνητο είναι καλύτερο από κεραία μέσα στο αυτοκίνητο. Ο μαγνήτης της είναι αρκετά δυνατός να την κρατήσει σε ψηλές ταχύτητες (100Km/h-120Km/h στον αυτοκινητόδρομο)
- κεραία Nagoya -771 - εχεί ελαφρώς καλύτερο σήμα από την εργοστασιακή χωρίς όμως να υποβιβάζω την εργοστασιακή αντένα την οποία και προτιμώ γιατί το μικρότερο της μέγεθος την κάνει και πιο πρακτική.
- έχω επίσης και την Nagoya 774 αλλά δεν την χρησιμοποιώ γιατί δεν έχει καλή απόδοση και φοβάμαι μην κάνει και ζημιά στον transmiter.


ο UV-82 έρχεται με ακουστικό handsfree και φορτιστή στο κουτί του. Ο φορτιστής δεν είναι ο ίδιος με τον UV-5R . Ένα σχόλιο που έβρισκα συχνά ως αρνητικό για τον UV-82 είναι ότι δεν κάνει καλή επαφή με τον φορτιστή. το θέμα είναι ότι ο φορτιστής έχει κάποιους "οδηγούς" για να μπει ο ασύρματος σε σωστή θέση φόρτισης και να κάνει καλή επαφή . αν μπει στραβά απλά δεν φορτίζει, και δεν διακρίνεται εύκολα το λάθος με πολλούς να παραπονιούνται ότι δε φορτίζει....




Η μπαταρία σε αναμονή μπορεί να αντέξει και εβδομάδα. Σε χρήση μπορεί να πάει τρεις -τεσσερις μέρες .

Ο προγραμματισμός γίνεται με το πρόγραμμα chrip το οποίο διανέμεται

Για Κύπρο παραθέτω το αρχείο chirp με τα κανάλια που έχω προγραμματισμένα
τα πρωτα 8 κανάλια είναι των PMR . ΑΠΑΓΟΡΕΎΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ ΝΑ ΕΚΠΕΜΠΕΤΕ ΣΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΜΕ ΤΟΝ BAOFENG γιατί τα free PMR κανάλια είναι για ισχύ 400mW ενώ το baofeng se Low εκπέμπει 1W.Στα PMR μόνο ακρόαση !
στη συνέχεια έχω τον αναμεταδότη UHF RU και ακολούθως τους αναμεταδότεςVHF και μετά τα κανάλια VHF και το κανάλι APRS. 
Tέλος έχω τα ναυτικά κανάλια σε περίπτωση χρήσης στη θάλασσα.



No comments: