Monday 23 April 2018

USB Interface για Morse paddle

Ο κώδικας morse αν και δεν είναι πλέον υποχρεωτικός για την απόκτηση ραδιοερασιτεχνικής άδειας και μπορείς κάλλιστα να απολαμβάνεις το χόμπι χωρίς να ασχοληθείς ποτέ με τα morse, ανοίγει πόρτες σε μια πτυχή του ραδιοερασιτεχνισμού που δεν μπορείς να εκτιμήσεις αν δεν την δοκιμάσεις. Κατ` αρχάς η γνώση ενός κώδικα ευρέως διαδεδομένου που δεν τον ξέρουν όμως όλοι μου κινεί την περιέργεια. Ο Τόμας Έντισον λέγεται οτι είχε μάθει την γυναίκα του morse για να συνεννοούνται όταν ήταν επίσκεψη στα πεθερικά του 😂. Τα morse μεταφέρονται σε continues wave ,χρειάζονται πολύ λιγότερο bandwidth και ισχύ για να ληφθούν από μακρινούς σταθμούς ακόμα και σε δύσκολες συνθήκες διάδοσης .



Η εκμάθηση τους όμως είναι μεγάλη ιστορία . To πρώτο και κυριότερο είναι η αποφασιστικότητα. Aν δεν εισαι αποφασισμένος να τα μάθεις όσο θέλεις προσπάθησε.... άρα για να ενισχύσεις την αποφασιστικότητα πρέπει να βρεις ένα καλό κίνητρο για να έχεις σαν στόχο για να τα μάθεις.
Ο σωστός τρόπος να τα μάθεις δεν είναι οπτικά ξέροντας να γράφεις τους χαρακτήρες με παύλες και τελείες ! Μέγα λάθος. Aν τα έμαθες έτσι θα δυσκολευτείς πάρα πολύ να προχωρήσεις στην λήψη γιατί υποσυνείδητα θα μετράς τις παύλες και τελείες που άκουσες για να ερμηνεύσεις τον χαρακτήρα. Πρέπει να μάθεις να αποκωδικοποιείς τους ήχους.

Τελοσπαντων σκοπός αυτής της ανάρτησης δεν είναι η εκμάθηση των morse,έτσι κι αλλιώς ούτε εγώ τα έμαθα καλά άρα δεν είμαι ο κατάλληλος να δίνω συμβουλές....

Αυτή η ανάρτηση είναι για ένα εργαλείο που ίσως σας βοηθήσει να κάνετε εξάσκηση για να τα μάθετε.

Μεταξύ άλλων προγραμμάτων στον υπολογιστή ξεχώρισα 3 προγράμματα .
Το Just Learn Morse Code στα πρώτα βήματα για λήψη και αποστολή είτε τυχαίων χαρακτήρων ή κάποιου κειμένου που φορτώνετε σε TXT αρχείο .Αυτό το πρόγραμμα δίνει την δυνατότητα ρύθμισης και του χρόνου μεταξύ των χαρακτήρων. Μπορείτε να ξεκινήσετε με 2 χαρακτήρες και κάθε φορά να προσθέτετε ακόμα έναν μέχρι να νιώθετε άνετα.

Μετά ξεχώρισα το Morse Runner .Πιο ρεαλιστικό simulation δε γίνεται! κάνει εξομοίωση QSO σε contest προσθέτοντας θόρυβο QRM fading κλπ τα QSO έρχονται σε τυχαίο χρόνο και με τυχαία ταχύτητα και αναγνωρίζετε ότι μπορείτε και παίρνετε τους αντίστοιχους βαθμούς

Και όταν νιώσετε ότι είστε ένα βήμα πριν να κάνετε QSO στον αέρα δοκιμάστε ένα μέσω ίντερνετ ή σε τοπικό δίκτυο με το CW Communicator . Αυτό το τελευταίο σας επιτρέπει να στείλετε morse είτε με το πληκτρολόγιο είτε με το ποντίκι ή με εξωτερικό key or paddle συνδεδεμένο σε com port.

Εκμεταλεύτηκα λοιπόν την δυνατότητα cw μέσω mouse και συνέδεσα το Paddle μου μέσω ενός ποντικιού στο USB του υπολογιστή. Πως;

Πήρα ένα παλιό διαφημιστικό USB mouse και συνέδεσα εσωτερικά στα left and right mouse buttons τα dit και dah του paddle . 













Μετά ρύθμισα το CW communicator σε Mouse - lambic (για Paddles) .
Ακολούθως όταν βάλεις τον κέρσορα του mouse στο μαύρο τετραγωνάκι μπορείς πατώντας το mouse η το Paddle να στείλεις dits και dahs














Το πρόγραμμα με το internet connect συνδέεται με διακοσμητή και μπορείτε να ανταλλάξετε μηνύματα με κάποιον που είναι συνδεδεμένος στο ίδιο channel ή να λάβετε αυτόματα news headlines και άλλα feeds για εξάσκηση.


No comments: