Saturday 13 March 2021

Feedpoint για ProAm κεραια με line isoloator

 Είχα 2 Pro-Am κεραίες στην αποθήκευση εδώ και αρκετό καιρό επειδή μέχρι τώρα δεν τις είχα συντονίσει επιτυχως. Τώρα με την κλεισούρα της πανδημίας και με τα τη λίστα των pending project να μικραίνει είπα να τους δώσω άλλη μια ευκαιρία .




.

 Οι  pro-Am κεραίες είναι Monoband whip αντένες για Mobile operation. Κανονικά δεν χρειάζονται tuner. Πρωτο βήμα ήταν να βρω το manual της κεραίας αναφέρει ότι αρχικά οι πάνω ράβδος πρέπει να είναι κατά 4"(10cm) μέσα στην fiberglass tube. Επίσης για τα μοντέλα 40m και 80m αναφέρει ότι χρειάζονται ένα πυκνωτή στο Mount point μεταξύ του shield και του core του καλωδίου


Κάτι που δεν αναφέρει το Manual είναι ότι για να συντονίσει η κεραία χρειάζεται καλό RF ground που μάλλον σε Mobile station επιτυγχάνεται από την καμπίνα του αυτοκινήτου αλλά στις δοκιμές μου δεν είχα μεταλλική επιφάνεια από κάτω και δεν συντόνιζε με τίποτα σε σημείο που νόμιζα οτι είχαν ζημιά τα coils της κεραίας. Προσθέτοντας radials 1/4 wave πέτυχα να συντονίσω την κεραία με 1 : 1.35 .


H κατασκευή αποτελείται από ένα πλαστικό project box στο οποίο από ένα SO239 περνά το σήμα από ένα balun 1:1 που παίζει τον ρόλο του Line isolator για να μην χρησιμοποιεί το feedline σαν radial και να φέρνει RFI στον ασύρματο.

Tο Line isoloator είναι καλώδιο RG58 4 στροφές σε φερίτη, περνα από μέσα και απέναντι (αυτό μετρά σαν ακόμα μια στροφή αφού διαπερνά το κέντρο του φερίτη) και άλλες 5 ανάστροφες στροφές στην άλλη πλευρά του φερίτη (άρα 5 και 5 στροφές).

Πρόσθεσα μεταλλική αυτοκόλλητη ταινία αν και αυτό δεν χρειαζόταν. Κόλλησα τον πυρήνα του RG58 στον πυρήνα του SO239 όπου θα συνδέεται η κεραία και συνέχισα και το τερμάτισα σε μια βίδα (που δεν έρχεται σε επαφή με την μεταλλική ταινία ή το shield του καλωδίου). Ο λόγος που προσέθεσα την βίδα ακροδέκτη είναι για να μπορώ εύκολα από την εξωτερική πλευρά να προσθέτω τον πυκνωτή που χρειάζεται η κεραία. Το Shield το σύνδεσα σε μια από τις βίδες που κρατούν το SO239 που έρχονται σε επαφή με την μεταλλική ταινία και το τερμάτισα σε ένα ακροδέκτη στην άλλη άκρη της κατασκευής όπου θα συνδέω τα Radials. 


Αφού ολοκλήρωσα την κατασκευή  την στερέωσα σε ένα τριπόδι φωτογραφικής και έβαλα πάνω την κεραία. 


Για να συντονιστεί η κεραία . Το πάνω μεταλλικό άκρο της έχει 2 βίδες alley και ανάλογα την επεκτείνεις ή την συγκλίνεις. Χρειάστηκε να επεκτείνω την PHF40 και την PHF80 3-5 εκατοστά από το αρχικό μήκος που δίνει ο κατασκευαστής και πέτυχα SWR 1.35.  Δεν δοκίμασα καν την απόδοση της κεραίας στο θορυβώδες περιβάλλον της πόλης αλλά επιφυλάσσομαι σε κάποια εξόρμηση να την δοκιμάσω στα βουνά και τα λαγκάδια. Είμαι ευχαριστημένος τουλάχιστον που λειτουργούν οι κεραίες και δεν είναι για ανακύκλωση! 

Να σημειώσω επισης οτι η κεραία τερματίζει σε Stub αρα για να συνδεθεί σε SO239 χριαζεται stub to PL259 Adaptor





No comments: