Saturday 13 March 2021

Poor man`s 2way antenna switch

 Χρειαζόμουν εν τρόπο να αλλάζω την μια κεραία που εχω μεταξύ δυο ασυρμάτων εύκολα.

Η λύση είναι ενα αντεννα switch. Κλασσικά κατι τέτοιο δεν είναι διαθέσιμο στην κυπριακή αγορά .

Υπάρχει η επιλογή παραγγελιάς απο το εξωτερικό αλλά όσο είναι η αξία του άλλο τόσο το μεταφορικό άρα πρέπει να περιμένω να μαζευτούν και άλλες ανάγκες να τα παραγγείλω όλα μια φορά.

Μέχρι τότε αποφάσισα να φτιάξω ένα. 






Τα αντεννα switch 2 θέσεων απο μέσα είναι μια ακίδα για κάθε πυρήνα εξόδου και ένας περιστρεφόμενος μοχλός ανάλογα με την θέση του σπρώχνει ή το ένα ή το άλλο μακριά από τον πυρήνα της εισόδου για να μην κάνει επαφή. Το κουτί είναι μεταλλικό και λειτουργεί ως shield. Αρχικά σκέφτηκα να ακολουθήσω αυτό το σχέδιο αλλά τα μονόκλωνα καλώδια μου φάνηκαν οτι δεν θα είχαν αρκετή ελαστικότητα για να επιστρέφουν στη θέση τους. Επίσης θα ήθελε αρκετές μετρήσεις και σχεδιασμό για να γίνει ο μοχλός και να αποφύγω να έρχονται τα ελάσματα σε επαφή με τα τοιχώματα.


Το switch που έφτιαξα χρησιμοποιεί ένα slide switch .Δεν είναι η ιδανική λύση αλλά εφόσον είναι προσωρινό αποφάσισα να το φτιάξω έτσι μέχρι μια μόνιμη λύση. 

Επέλεξα ένα switch 3 θέσεων με μεγάλες εσωτερικές επαφές ,με ανοχή 6Α DC 3Α AC 

Για κουτί επέλεξα μεταλλικό αλουμίνιο κουτί 6cm*6cm*4cm.Τα καλώδια μεταξύ των SO239 και του switch είναι πολύ μικρά σε μήκος και είναι ο πυρήνας καλωδίου RG213.

H είσοδος είναι συνδεδεμένη στις μεσαίες επαφές του διακόπτη και οι έξοδοι στις επαφές εκατέρωθεν, ώστε ανάλογα αν είναι αριστερά ή δεξιά συνδέει την αντίστοιχη έξοδο και όταν είναι στην μέση είναι αποσυνδεδεμένο με τις εξόδους.

Με ενα μηχανικό antenna switch πρέπει να είμαι προσεχτικός ποιος ασύρματος είναι συνδεδεμένος πότε και επίσης να είναι σβηστοί οι ασύρματοι όταν κάνω αλλαγή κεραίας.

No comments: